5. Tuppene hos Alonso

Hønene på tunet

Vi har ikke angret på at vi bestemte oss for å låne en rugemaskin for noen år siden. Vi fikk tak i ruge egg og plugget inn kontakten til det som skulle bli våre aller første høner og haner.

Vi har fortsatt noen høner igjen fra den første gjengen vår, men noen har falt fra og nye har kommet til. Nå har vi 12 høner og 2 haner.

Alle har navn – Snapp, Spragle, Punky, Selma, Salt, Pepper, Vanilje, Skifer, Koks, Grus, Snickers og Snøball. Gutta heter Bruno og Vesle Frikk. Det er spennende å se om vi kan fortsette med 2 haner, men inntil videre er de gode venner. De passer på jentene sine og at alle i nabolaget våkner tidlig om morran:)

Alle disse fuglene har sin spesielle personlighet, sin plass i gjengen, sine faste rutiner og sin lyd. Våre høns er ganske tamme, de flokker seg rundt oss når vi kommer for å mate eller tømme noe i kompostbingen deres. De kan løftes og klappes av oss. Tamme blir de når man er nær mens de er kyllinger og bruker litt tid inne hos dem jevnlig.

Deres dag har faste poster – morrastell før jeg kommer for å åpne døra til uteområdet, da får de en skål med frokostgodis (mais, kål, brødrester, middagsrester el), dette er et høydepunkt med masse koselyd og skravling, så må det rufses og rafses, damene legger egg, noen dager åpner jeg porten og de tar seg en tur i hagen, det sandbades og soles før de tusler inn for kveldsstell og legging – det gode hønseliv!

Høns i hagen er positivt på mange måter – de rydder i snegleegg og i komposthaugen, de gjødsler, de kakler og klukker og er trivelig selskap, fine å ta en liten prat med på morran og ikke minst gir de deg verdens beste egg.

En av våre eggfavoritter er hjemmelaget eggsalat: Bland creme fraiche/rømme, majones, sennep og bittelitt sitron. Ha i hardkokte egg, vårløk, sylteagurk og smak til med salt og pepper, skikkelig godt på skiva:-)

Vi har ofte kokt eller stekt egg på brødskiva, og Linus er stor fan av eggehakk.

Det sies at alle næringsstoffer du trenger finnes i egg, utenom C-vitamin, så drikk gjerne litt appelsinjuice til måltidet, så er du helt innafor.  

Det er spesielt godt å spise egg fra lykkelige høner, høner som har det bra, som lever gode liv med mulighet for å bevege seg, flakse, løpe og sandbade. De hopper fornøyd opp på vaglepinnen for å ta en blund etter dagens gode arbeid.

 

Det var jeg som var pådriver for «høner i hagen» – prosjektet vårt. Jeg ble til slutt så utålmodig at jeg plugget i rugemaskinen før hønsehuset var på plass. Når rugingen er i gang, har man 21 dager før kyllingene klekker, så da var det bare å hive seg i gang med å rigge hus og hønsegård. Mine høner skal ha god plass både ute og inne.

Hønsehold krever lite jobb etter at hus og hønsegård er på plass, noen minutter hver dag til sjekk av vann, mat og at alle har det bra, i tillegg henter vi egg hver dag. Noen ganger i året gjør vi en større jobb med å rense, rydde, sope og legge ny halm i hus og luftegård. Den gamle halmen er gull verdt – den samler vi i trillebåre og sprer rundt i hagen og i kompostbingene på tomta. Massevis av gevinst her altså.

Høner skal alltid ha tilgang på mat, vann og skjellsand. De har kraftfôr i stor beholder og rent vann flere steder på området sitt. I tillegg spiser de planter, frø og insekter når de finner.

Vi har nesten ikke matavfall her i huset, hønene spiser de fleste rester. Det er noen få ting de ikke skal ha, bl.a avocado, løk, rå potet/tomat, aubergine, salt mat, sukkermat og mat med mugg.

Under ser du meg som gir hønseflokken godbiter, Øyvind (Hilde sin kjæreste) som prøver å holde en hane og meg med vår første hane, vakreste Bamse.

Vi har også fire katter på tomta, og det funker fint med hønene. Busk, Cæsar, Citrus og Baltus tusler inn og ut av hønsegården som de vil.

I en hønsegård er det ikke bare høner som trives! Vi har en hel skjærefamilie som nyter godt av hønenes restemat, rødstruper flyr inn og ut hele vinteren – dette er bare koselige gjester. I tillegg trives selvfølgelig ulike gnagere i nærheten av hønene, det er nesten umulig å unngå her ute på landet. Da er det fint å ha fire katter som hjelper med å holde mus og rotter i sjakk.

Husdyr gjør noe med deg! De gir massevis av selskap, kos og nærhet når de har det bra. Dyrevelferd er stadig et hett tema i media, og jeg tror at dyr i Norge stort sett har det ganske så bra sammenlignet med resten av verden, men helt rent er det vel ikke her heller. Med dyr tett innpå kan jeg ikke helt forstå de som ikke er opptatt av dette! Vi vet at hønene og kattene på Alonso har vunnet full jack pot!

Hva koster det å ha høns?

Foret koster litt, drøye 200kr for 20 kilo, skjellsand koster ca 130kr for 15 kilo, halm eller annet dekke må man ha og man må kunne slakte høns som er syke eller gamle.

Marius har fått slaktejobben, det får ikke jeg til. Vi var enige om at en her måtte kunne slakte hvis sykdom eller skade skulle inntreffe. Han måtte ha litt hjelp i starten, men etter noen runder fikser han det selv.

Vi spiser de dyrene som slaktes, høner og haner, ikke alle velger det. Det skal sies at kjøttet er meget godt. Det første året hadde jeg aldri trodd at jeg noen gang skulle klare å spise disse fine husdyra våre, men idet de er ribbet er de som helt vanlig kjøtt fra butikken. I tillegg vet jeg at de har hatt et godt liv, det beste ei høne kan ha tror jeg, og jeg vet hva de har fått å spise.

Vi takker nabo Guro Huseby for initiativet og gode råd, og for lånet av rugemaskinen som fikk oss igang med prosjekt «høns i hagen» for noen år siden. Dette har vi hatt mye glede av!

Vi må også takke Mokollen Barnehage i Sandefjord som hvert år ruger frem kyllinger før påske. Kyllingene får vi når barna tar påskeferie, det er en super ordning, både for oss og for barnehagen.

Tuppene hos Alonso har nok kommet for å bli. Vi trives i selskap med disse enkle nyttedyrene. Har du lyst å hilse på dem, er det bare å komme innom tunet en dag det er åpent.

.

kyllinger

Du kan se flere bilder fra hønsegården og resten av stedet vårt på Facebook og Instagram @alonsohuset og du kan følge hønenes helt egne konto @tuppene_hos_alonso på Instagram

 

Christine 20.3.23

 

 

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar