6. Hagenerd

“Vil du være lykkelig en dag, så drikk deg full. Vil du være lykkelig et år, så gift deg. Vil du være lykkelig resten av ditt liv, så få deg en hage.” (Kinesisk ordtak)

Nettopp!
Jeg har vært opptatt av hage siden den dagen jeg flyttet inn i min første bolig. Det bare kom over natta, ønsket om å plante noe, ha blomster i bed og en fin hekk rundt huset. Jeg var i starten av tjueåra, og der var det gjort. Jeg har holdt på med hage siden og har plantet og utviklet to hager før Alonsohagen, begge her i Sandefjord.
Interessen kommer fra mamma, hun har skikkelig grønne fingre og har hatt vakre hager så lenge jeg kan huske. Hun har også flyttet litt rundt, og dyrket frem flere ulike hager. Nå bor hun i blokk med balkong, og kommer til oss og hjelper med massevis av forefallende hagepussel.
Hage i blodet her altså, nedarvede grønne fingre.
Jeg skal prøve å sette ord på hvorfor jeg har blitt helt hekta på hage, så hekta at jeg egentlig bare har lyst å luke noe, så noe, flytte på noe, plante noe eller grave i noe.
✔️Jeg finner ro
Mens jeg jobbet som ungdomsskolelærer var hagen det stedet jeg fant overskudd, ro og fikk hodet til å koble ut. Lærerjobben er ganske krevende, full av krav, liv og støy og hagen ble et oppladningssted for meg. Selv om jeg ikke jobber som lærer lengre, finner jeg fortsatt ro i hagen, den gir overskudd. Det fine nå er at jeg har mye mer krefter og tid å bruke i hagen.
✔️Jeg er i bevegelse
Hagearbeid er mange tunge løft og spadetak, jeg går flere tusen skritt på tomta på en vanlig hagedag, jeg bøyer og strekker, jeg sitter, står og går om hverandre, ja jeg får rett og slett bevegd meg masse, uten å tenke på at jeg er på trening eller må ut på tur.
Å være i hagen, å jobbe i hagen, å pusle i hagen – kall det hva du vil, men at det har helsebringende effekt, det er jeg sikker på, både fysisk og mentalt. Jeg merker at jeg blir glad av å være i hagen, jeg slapper av selv om jeg jobber, jeg stresser ned og f.eks luking er for meg meditativt.  Alle de varierte bevegelsene som gir styrke, utholdenhet, smidighet og balanse får man liksom på kjøpet. Hagehelse er det forsket på. Googler du hage og helse, finner du mange artikler om dette. En artikkel som er verd å lese, er fra  Fryd Hagedesign: Alle de suverene helsefordelene med hage – Fryd Hagedesign
✔️Jeg får skape noe
Skapertrangen er sterk, gleden over å lage noe vakkert er stor og mulighetene i en hage er så mange. Alt fra å renske et lite bed, plante det på nytt til å sette i gang et stort prosjekt med å bygge en pergola og kle den med roser, lage dam eller en plantekasse, luke og rydde og vedlikeholde – sprangene er lange, variasjonen er stor og skaperprosessen gir høy lykkefølelse.
Det er viktig med litt tålmodighet når man driver med hagedesign. Man må ha evnen til å se for seg hvordan det lille treet eller den spede spiren vil vokse, ha tålmodighet til å vente på at et prosjekt endrer seg med årene ettersom planter blir større, må flyttes, må deles eller i verste fall dør på veien.  
 
✔️Jeg får brukt min estetiske sans
At hagen henger sammen, at det er en slags rød tråd, at det føles harmonisk, er viktig for oss. Vi er tro mot det vi liker, stilen vår, i oppbyggingen av hagen. Det er bare flaks at vi alle tre som jobber her har ganske så lik smak og er ganske så enige om hva som er estetisk vakkert.
Sonene og rommene i hagen bindes sammen med organiske former, fargeskalaen er gjennomtenkt, materialene går igjen. Det er ganske enkle lover, og vi merker fort hvis det ikke stemmer med den harmoniske, estetiske helheten vi ønsker i hagen. Gøy!
✔️Jeg får være kreativ
Hagerommene kan fylles med så mye spennende! Her kan vi eksperimentere og leke med alle slags farger, former og materialer. Vi lager rom i hagen for å gjøre den spennende, man skal ikke se alt på en gang, man skal oppdage litt om gangen, bevege seg inn i nye rom. Rommenes «vegger» bygger vi enten med vekster, treverk, bølgeblikk, drivhus eller andre typer skiller. Rommene fyller vi med planter, krukker og noe å hvile på. Vi har en hage hvor stauder står i sentrum. Det er stauder jeg kan best og vi er opptatt av at plantene vi har trives i vårt klima (Sandefjord er herdighetsone 2), da er det også lettere å lykkes med hage.
Hagen vår er rustikk. Vi bruker grove materialer, mye kraftige stokker, rust, stein, grus, zink og terracotta. Hagen vår er liksom aldri strøken, ikke som en park med rette kanter og perfekt symmetri, men levende og litt vill, frodig og fin. Vi er også opptatt av gjenbruk og ombruk, det må vi nesten være, for hage er dyrt hvis alt skal kjøpes nytt. Vi bruker Finn, vi handler på gjenbruk/loppemarked, vi bruker pallekarmer og parafintanker til planter, vi finner krukker på Kastet (gjenvinningsstasjonen i Sandefjord) og vi prøver å være kreative slik at det funker og blir fint.
Når det kommer til farger har vi noen favoritter. Vi er generelt veldig glad i grønt! Grønne vekster er spesielt fint opp mot svarte vegger, så flere av byggene våre er malt svarte. (Siden vi har sveitserhus lar vi det være hvitt). I hagen, på blomstene, vil du se de fleste farger, unntatt rødt og sterk orange. Underlig nok er hverken Hilde eller jeg glad i de fargene, ikke mamma heller.
✔️Jeg kan dyrke noe spiselig
“Om jeg visste at verden gikk under i morgen, ville jeg likevel gå ut i min hage og plante et epletre i dag.”
(Martin Luther)
Ikke sant? Jeg og!
Å bruke hagen til mer enn bare blomster og busker er blitt viktigere for meg de siste åra.
For ca fire år siden bygde vi vårt første drivhus (dette kan du lese om i blogg 2) og den første store plantekassa til kjøkkenhagen, en liten tanke om å begynne å lese litt om spiselige vekster var sådd. I fjor bygde vi vårt andre drivhus. Drivhuset Hageland fikk vi av Hagelandkjeden, slik at de kunne bruke det i drivhuskampagner i sine medier (super avtale syns vi:). Dette er et helt annet type drivhus enn det vi bygde selv, men også dette er sort og utrolig fint. 
Det skal sies at for meg som er så innmari estetisk, har det å forsyne seg av kjøkkenhagen vært vanskelig. Dette vet jeg er teit, men det er nesten umulig for meg å kaste en plante, og det skjærer litt i hjertet å kutte vekk en nydelig salat eller en nydelig grønnkål – det blir jo så tomt der den stod..
Kjøkkenhagen er nå blitt brukshagen, her skal plantene brukes, det har tatt litt tid å venne seg til.
Nå dyrker jeg ganske mye. Det ble viktig å finne ut av hva vi liker og bruker. Vi har gått for massevis av ulike tomater, agurk, salat – basen til en god salat altså, sukkerert, reddik, ulike urter, gulrot, rødbeter, løk, potet, gresskar, noe kål og bønner. Dette er basen, så prøver vi litt nytt hvert år.
Jeg håper også på at dyrkedilla skal smitte over på gjestene våre og ikke minst sønnen min, at han tar dette med seg videre i livet og kanskje vil ha egen kjøkkenhage en gang; det er drømmen!
✔️Jeg syns det er nyttig
Når jeg plusser sammen alle disse godene ved å drive med hage, kjenner jeg at det føles nyttig og givende å holde på i hagen.
For meg gir hage livskvalitet, og det er vel det det handler om – å finne det som gir gode dager, det som gir energi og livsglede, påfyll og glede, i tillegg til å ha fine folk rundt seg, positive folk, folk som vil vel.
For som HC Andersen så fint sa «Å leve er ikke nok. Solskinn, frihet og en liten blomst må man ha» og jeg forblir Hagenerd 4ever:)
 
 
 
 
 
 
Du kan se flere bilder fra hagen på Instagram og Facebook @alonsohuset – velkommen som følger!
 
Christine 20.3.23

Legg igjen en kommentar