4.Kunsten å vente på vår

Sov, du vesle spire ung,

ennå er det vinter.

Ennå sover bjørk og lyng,

roser, hyasinter.

Ennå er det langt til vår,

langt til rogn i blomstring står.

Sov, du vesle spire,

ennå er det vinter.

(Tekst: Zacharias Topelius)

Det er sånn hvert år, bare at man blir litt og litt mer utålmodig, det blir litt og litt vanskeligere med kulde og snø, det føles litt lengre hvert år – det å vente på vår.

Jeg har aldri vært spesielt glad i vinter og snø. Joda, jeg syns det er vakkert med hvit jul, snøen lyser opp når det er som mørkest og jeg er glad for at vi har tydelige skifter i årstider. Men utover det er det stopp.

Jeg er et vår- og sommervesen. Jeg elsker at sola varmer, jeg elsker energien sola gir, smilene og at vi hever blikket når det blir vår. Jeg elsker å stå opp om morran, åpne dørene og kunne la de stå åpne helt til seine kvelden. Jeg elsker at det er grønt og frodig rundt meg. Jeg elsker fuglekvitring. Jeg elsker lukten av varm jord.

Dermed blir det å vente på vår et kunststykke her i huset, og å vente gjør vi fra november til mars. Og spørsmålet blir da: Hvordan vente? Hva fylles mørketida med?

Se det, det er viktige greier!

Det er jo det som er kunsten – å finne nyttige, vettuge, gøye, fine ting å fylle mørketida med!

✔️Så spirer

Når hagesesongen er helt over i november, når de siste tomatene har modnet på benken, dørene er lukket og peisen igjen blir fylt med ved, da er tiden kommet for å sette spirer inne. Spirer er altså så godt – i salaten, på brødskiva, som topping – en liten smak av sommer.

Ertespirer er min vinterfavoritt. Billig, enkel, rask!

Kjøp tørre, grønne/gule erter, legg i vann noen timer, fyll ei potte eller det du vil dyrke i med ca 5cm jord, legg erter tett på toppen og hold fuktig. Det spirer etter bare noen dager.

Sunt🌱godt🌱lekkert🌱grønt

✔️Maleprosjekter

I løpet av hagesesongen får vi nesten ikke tid til å pusse opp, shine og male småmøbler til butikken, så det sparer vi til mørke, kalde dager. Da finner vi frem malingsbokser, pensler og voksduk – stua blir maleverksted.

Det er utrolig hva maling kan gjøre med et gammelt, slitt møbel. Maling gir ofte nytt liv, endrer hele looken, skjuler skader og gir et rent uttrykk. 

Vi er også glad i å bytte farge på vegger og gulv, så har vi malingsrester – bruker vi dem. Vi har virkelig malt mye alt i alt, Hilde og jeg.

Hilde kan også finne på å male på lerret. Hun har en særpregen, fin, barnslig strek, røff og fargeglad. Motivet er ofte ansikt som smiler bredt, en slags hodefoting, bare litt mer forseggjort. Vinteren er tiden for å male til vårens utstillinger i hagen.

✔️Oppgraderingsprosjekt

Hvert år har vi noen små vinterprosjekt, det vi kaller bonusplussprosjekt, fordi vi egentlig ikke ville trodd vi skulle hælet i kulda. I perioder har vi jobbet fullt i tillegg til Alonsoprosjektet (nå er det kun Marius som gjør det).

To vintre har vi brukt på å bygge om butikken, den har blitt isolert og utvidet, Marius har stått i minusgrader og revet plankevegger, tatt ut spiker og laget tak av de samme plankene.

Denne vinteren fikk hagestua isolasjon og kledning og vi fikk enda litt mer plass bak disken i butikken.

Nyttige greier.

 

✔️Pjoning

Jeg har pjonesesong fra oktober til mars og rører ikke garn fra april til september, for da er det bare hage. I vinterstid får jeg pjonet myyyye – votter, luer og (nytt av året) bager.

Jeg må liksom pusle med noe mens jeg «ser» på tv. Pjoning gir ro.

✔️Alonsohuset AS

Vi er så heldige som har Alonsohuset vårt sammen. Her har vi møtt masse fine folk. Butikken er åpen hele året, kun søndager i de stilleste månedene, men i november og desember er det jul i hver krok. I butikken får vi holdt kontakten meg gjestene.

Butikken er stadig i endring; det selges, det flyttes og byttes, det prises, det handles. Det er mye å pusle med, men her er jobben både kreativ og praktisk, noe vi liker godt!

Å planlegge  sommersesongen er en viktig pyssel mens vi venter på våren. Arrangementer skal på plass, band skal bookes, plakat må lages, folk må hyres til hjelp. Vi vet at sommerdagene blir travle, så alt som er på plass på forhånd er bra. Å drifte sosiale medier og hjemmeside er også en viktig del av det hele. Slik er det blitt, synlighet på Facebook og Instagram er noe vi har måttet øve oss på, men dette er også ganske kreativt; ta fine bilder, skrive tekst og poste i vei.

Hjemmesiden har vi ordentlig tatt tak i denne vinteren. Nå kan vi det vi trenger stort sett, litt hjelp må vi fortsatt ha fra en god venn og nabo som er skikkelig «flink på data». Uten deg, Kristian Gunnestad, hadde vi nok ikke kommet i gang med hjemmeside med det første, tusen takk for initiativ og hjelp.

Noe tid bruker vi også på alle mulige småforberedelser til neste hagesesong:

✔️Spare eggeskall

En liten ting som jeg gjør er å spare på eggeskall i en gammel tissepotte med agg som jeg har arvet. Den står rett ved komfyren, og hver gang jeg bruker egg, legger jeg skallet der. Der ligger en mørtel til å knuse skallet med. Den kalken skal hagen få til våren, spesielt lavendel, kålplantene og peonene trenger kalk.

✔️Lag eget gjødselvann

Jeg lager også eget gjødselvann av bananskall ila vinteren. Flasker fylles med bananskall og vann, så bare står det der og blir grumsete på ei hylle på skafferiet og vips – gjødsel. Bananskall kan også legges rett ut i rosebedet, de elsker bananer.

Hvorfor kjøpe tilskudd, når man kan lage selv av noe (som for mange) kastes i matavfallet? Alt vårt organisk avfall kastes i kompost hele vinteren også, men eggeskall og litt banan blir gjødsel.

✔️Hente frem overvintrede planter

Tidlig på nyåret er også tiden for å ta frem chili/paprikaplanter hvis man har noen overvintret. Mine har stått på et kaldt kontor og blir nå flyttet ned i stua, de får litt vann og litt gjødsel etterhvert. Nå står de i stua ved siden av en pelargonia som har fått overvintre her.

Resten av pelargoniaene og oxalisen står i kjelleren hele vinteren. De finner vi frem i starten av mars, de klippes, pottes om, vannes og settes i vinduet i hagestua til driving, og fra nå blir vanning en viktig syssel.

✔️Pottevask

I januar er også tiden for å starte å vaske såpotter. Jeg har ikke vært så flink til det, men i år er det skjerpings. Lurt å unngå sykdom og skadedyr. Jeg bruker også vinteren til å samle melkekartonger, jordbærkurver, dorullkjerner og andre engangsemballasjer jeg kan bruke til å så i.

 

✔️Forkultivering

På nyåret rydder jeg alle maleprosjekter bort fra spisebordet og finner frem såjord og potter. De første plantene jeg sår, sår jeg altså  inne, setter til spiring på badet og så i vinduskarmen under vekstlys. Chili, paprika, purre og tomat er først ut i februar en gang, så går det slag i slag etter det. Når vinduskarmen er full er det på tide å sette på litt varme i drivhuset og flytte de mest hardføre ut dit. 

Det er lykke å komme gjennom januar og få ta i jord igjen! 

Og når det virkelig nærmer seg, slik som nå i mars, nå som vi har hatt sykt, fine vårdager med sol og varme, med knopper i spreng, da er det spesielt vanskelig med lett snødryss og kuldeperioder som denne.

Men hagenerder som oss er utrolig glad på vekstenes vegne at kulda holder litt til. Vi vil jo for all del ikke at den lille spiren skal våkne for tidlig, at fruktblomstene kommer før siste frost, at alt fryser tilbake i april. Så da får vi fylle disse frostdagene også med noe vettugt. Denne gangen ble det hjemmesideflikking, blogginnlegg og diverse såprosjekt (nytt av året er gulrot i melkekartong).

Det er sunt og viktig å få litt innetid, en pause fra hage og uteliv, både for oss og plantene. Det er fint å «hvile» og gjøre noe annet, det er jo også denne pausen som gjør våren helt utrolig fantastisk.

Så da er det bare å si:

Himlens sol ser ned på deg,

solskinnskyss den sender.

Snart blir grønt langs sti og vei,

småblomst varmen kjenner.

Enn en liten solskinnsbønn:

Vesle spire, bli snart grønn.

Himlens sol ser ned på deg,

solskinnskyss den sender.

(Tekst: Zacharias Topelius)


 

Hvis du har noen gode tips til vinterpussel som kommer godt med når sesongen starter – noen gjenbruks/diy råd, noe man ikke har tenkt på, tar jeg imot med takk:-)

Følg oss gjerne @alonsohuset

Christine 9.mars 2023

Legg igjen en kommentar