Jammen har det blitt mange par med pjonevotter, pjoneluer og vesker de siste årene.
Jeg lærte å pjone av mamma i 2019 og jeg pjoner foran tven fra oktober til mars (resten av året er jeg opptatt med diverse hagepussel).
Jeg har størst glede av å pjone luer og votter –  det er fine gaver og det går ganske fort slik at jeg får starte på ny farge relativt ofte..(jeg elsker farger og å få velge ny farge er motivasjon i seg selv:)
Pjoning er den enkleste form for hekling, så lett at selv jeg får det til. Jeg er ingen hekler eller strikker, det er kun pjoning jeg driver med av håndarbeid. Pjoning består kun av kjedemasker.
Teknikken er også kalt påting, bosnisk hekling, mosaikkhekling, gjeterstrikking, krokbinding og gobelinhekling. Til arbeidet trengs ull-, bomull- eller syntetisk garn og en pjonekrok, eller heklenål, passende til garnet, sier Wikipedia og det stemmer.
Pjoning er en håndverksteknikk fra middelalderen. I middelalderen var det ingen som strikket, det var en ukjent teknikk i Norge. De pjonet og nålebandt sokker, votter, luer, leggingser og pulsvanter. Pjonevottene var supre å sende med de som skulle ut på havet eller ut å jobbe i skauen. De er varme og gode når de pjones i ren ull, og de er holdbare. Jeg bruker mine votter i mange år. Slitasjen er størst på høyre pekefinger, så der må jeg ofte lappe etter noen vintre.
Jeg pjoner helt ujålete – stort sett ensfarget eller stripete, pjonemønsteret i seg selv er så fint og helt enkelt, ingen fletting, kast eller krull, bare rent og praktisk. Jeg pjoner bruksting – votter, luer, pulsvarmere, vesker og jeg pjoner i ren ull. Jeg liker at dette er en arv fra våre forfedre, noe nødvendig for å holde varmen på kalde arbeidsdager, og jeg liker at det føres videre.  
Påbegynt vott
Pjoneluer i fine striper
Pjonevotter på vranga
Jeg kan pjone mange par votter og mange luer i løpet av en vinter. Mine nærmeste har alle fått votter, og den eneste grunnen til at jeg kan pjone i vei er at jeg selger en god del i butikken på Alonsohuset, spesielt i løpet av høstmånedene.
I oktober holder jeg pjonekurs i hagestuen på Alonso, det pleier å bli en veldig hyggelig kveld sammen med lærevillige folk. 
Er du interessert i å lære denne gamle, enkle håndarbeidsteknikken, kan du holde utkikk etter pjonekursarrangement på Facebook eller her på hjemmesiden vår og hive deg med:)
Pjonevotter, luer  og vesker kan du få kjøpt i vår lille butikk hele året.
 
På bildet ser du Øyvind Angeltveit med fine, røde pjonevotter.
 
Har du lyst å prøve deg på Alonsovotten? Du kan google og finne pjonevideoer på nett. Her er den oppskriften jeg bruker:

#alonsovotten

Jeg bruker Sandnes Garn sitt Fritidsgarn – ren ull. Heklenål – 7mm
Vott strørrelse medium
Legg opp 32 luftmasker
Fest maskene sammen i en ring
Pjon 20-24 runder
På den neste runden lager du 8 luftmasker og stikker nålen ned i den 8. masken. Her skal du lage tommel etter at resten av votten er ferdig.
Pjon så 20-24 nye runder.
På den neste runden skal du starte å felle av for å få votten avrundet på tuppen:
Hopp over hver sjette maske i to runder.
Hopp over hver femte maske i to runder.
Hopp over annenhver maske til votten er ferdig.
Tommel: pjon ca 12 runder før du feller av ved å hoppe over annenhver maske.
Når votten er ferdig, fester du trådene og hvis du vil kan du vrenge votten og børste den myk inni.
Antall masker og runder og størrelse kommer alltid an på garn og pjonetettheten.
Lykke til😊
 
Christine oktober 2023

Legg igjen en kommentar