I dag deler jeg denne teksten – et tilbakeblikk, et lite stopp i hverdagen og en fremtidsdrøm..

Til minne om alle de falne britiske medvirkende i første verdenskrig ble en spektakulær installasjon plassert ved The Tower of London fra juli til november 2014, som en markering av hundreårsdagen for denne krigens start. Denne kunstinstallasjonen bestod av 888.246 knall røde valmuer – en valmue for hvert britiske liv som gikk tapt. Valmuene flyter ut av et vindu på The Tower of London, og sprer seg som bølger utover plenen som før var en vollgrav.
Denne fantastiske minnesutstillingen var et samarbeid mellom kunstner Paul Cummins, designer Tom Piper og Historic Royal Palaces.
Å velge kornvalmuer, papaver roheas, til denne installasjonen er helt naturlig. Disse skjøre, vevre plantene som vokser og blomstrer i gold jord, disse blodrøde vingene som dekker hele åkre, med frøkapsler som store kuler fyller all mulig symbolske aspekter.
Etter napoleonskrigene ble bart land dekket av kornvalmuer etter at jorda ble rufset av militære støvler, kornvalmuene fikk spre seg i nyherjet jord og vokste opp rundt de mange falne. Knallrøde, vevre, vakre, vaiende valmuer..
Det samme skjedde på store områder nord i Frankrike og i Flanders under første verdenskrig; da de harde slagene stilnet, var det kun disse blodrøde valmuene som vokste på slagmarkene..
Tittelen på kunstverket ble hentet fra et dikt skrevet av Den Ukjente Soldat, et vitne til krigens grusomheter, en ung mann. Han etterlot seg disse linjene før han klatret ut av skyttergraven og trådte inn i ingenmannsland, hans ord leses den dag i dag og fortsetter å røre mennesker over hele verden..
Blood Swept Lands and Seas of Red
av Anon – Unknown Soldier
The blood swept lands and seas of red,

Where angels dare to tread.
As I put my hand to reach,

As God cried a tear of pain as the angels fell,

Again and again.

 
As the tears of mine fell to the ground,

To sleep with the flowers of red,

As any be dead.

 
My children see and work through fields
of my own with corn and wheat,
Blessed by love so far from pain of my resting
fields so far from my love.

 
It be time to put my hand up and end this pain
of living hell,
to see the people around me

Fall someone angel as the mist falls around,
And the rain so thick with black
thunder I hear

Over the clouds, to sleep forever and kiss

The flower of my people gone before time

To sleep and cry no more.

 
I put my hand up and see the land of red,
This is my time to go over,

I may not come back
So sleep, kiss the boys for me.
Kl 11, den 11.11 1918 tok endelig den ekstremt blodige og ødeleggende verdenskrigen slutt – den ellevte timen av den ellevte dagen av den ellevte måneden stanset kampene..
Hva med å legge våpnene ned nå, i dag, det er lov å ta lærdom av fortidens utallige grusomheter..datoen trenger ikke være like spesiell som sluttdatoen for første verdenskrig..
La folk leve i ro og fred i Ukraina, i likhet, ulikhet, side om side på Gaza, uten terror i Afghanistan, med mangfold av ulike religioner, tankesett og filosofi over hele verden, med en neve valmuefrø i den ene hånda og den banalt enkle Kardemommeloven tordnende over oss alle: Du skal ikke plage andre, du skal være grei og snill og forøvrig kan du gjøre hva du vil..

Du kan lese mer om denne kunstinstallasjonen på 
http://poppies.hrp.org.uk/

Kilder https://thatwoman.wordpress.com/tag/blood-swept-lands-and-seas-of-red-poem/

Christine november 23

Legg igjen en kommentar