Å gå på tå og hev
Å liste seg
Å snike rundt hjørnet
Å gå varsomt
Å sette avtrykk

Verden kan bli et bedre sted, men da må vi kreve det!

Utviklingsfondet, på vegne av alle verdens småbønder
Jeg har blitt mer og mer opptatt av hvilke avtrykk jeg setter her på jorden. Hvordan påvirkes miljøet av mitt liv, mine vaner og uvaner, mine valg? Hva er lurt å gjøre? Hva burde jeg ligge unna? Hvordan kan jeg bidra til min sønns holdninger og valg, og til at han skal få et godt liv her på denne jorda?
Å gå varsomt
Diktet Borte! av Henrik Ibsen er et av de siste minnene jeg har av min farmor, Ingeborg Lysgaard Dahl. Dette diktet kunne hun utenat, og hun delte det med meg ved vårt siste møte i hennes elskede Bergen idet jeg skulle gå.
Borte!
De sidste gæster

vi fulgte til grinden;

farvellets rester

tog nattevinden.
I tifold øde

lå haven og huset,

hvor toner søde

mig nys berused.
Det var en fest kun,

før natten den sorte;

hun var en gæst kun,
og nu er hun borte.

 

Henrik Ibsen
Vi er alle gjester her på jorden, en kort stund. Min farmors besøk er over, jeg håper å få bli en stund til..
Som gjester må vi oppføre oss pent!
Vi må huske formaningene fra vi var yngre, rådene fra våre foreldre om at når vi er på besøk må vi være snille, høflige og rydde etter oss før vi går. Helt naturlig, vanlig oppdragelse og god folkeskikk, og en helt essensiell verdi å leve etter og å gi videre til våre barn; rydd etter deg og oppfør deg pent!
Valg
Alt vi gjør, alle valgene vi tar i hverdagen vår er viktige for avtrykket vi etterlater oss.
En bil? To biler?
Tog? Fly?
Spasere? Kjøre? Sykle?
Norskprodusert? Importert?
Økologisk?
Ny? Reparere?
Kvalitet? Kvantitet?
Valgene er mange. Hver eneste dag. Er du bevisst i hva du velger? Er jeg?
Er det alltid lett å vite hva som er det miljømessige, mest bærekraftige valget?
Er det best å skylle plasten og kaste den i plastavfall, eller er det like greit å kaste den uskylt i restsøpla? Hva krever minst energi? Hvilken plast kan gjenbrukes? Må så mange varer ha både plast-, papir- og pappemballasje? Lag på lag..
Bør man kjøre dieselbilen til den stuper eller er det bedre å bytte til el bil? Er el bilene det de lover?
Hvor mye kjøtt bør jeg spise for at det skal være bærekraftig for planeten og bøndene?
Spørsmålene er mange..
Jeg har lenge ønsket meg et frittstående organ som kan fortelle meg sannheten om klima og bærekraft, som ikke er styrt av penger eller politikk, uten skjult agenda, uten at økonomi er en faktor, uten at pengene styrer.
Jeg ønsker meg noen som er over alle verdens politikere og presidenter, noen som har myndighet til å vinne frem med budskapet og løsningen på krisen vi står i.
Jeg ønsker meg noen jeg kan stole 120% på og som har midlene til å sette i gang, inspirere, få oss alle med, til og med de som fortsatt tviler..
Så hvis du lurer på hva du skal finne på til jul i år..
Forbilder
Det er mange gode aktører der ute, mange som vil og gjør bra ting for miljøet. Noen kjenner vi godt til, synlig, høylytt og andre jobber mer lydløst, hver dag med gode valg,
Hvilke forbilder har vi?
FN
Greta Thunberg
David Attenborough
Grønne hverdagstips
Marie og Gustav Mandelmann
Fat og fe
Jenny Skavland
Økologiske bønder
Økologisk Norge
Utviklingsfondet
Grønn Ungdom
Ren mat
Marit Kolby og Hanne Fisher
Anders Nordstad
Maria Berg Hestad
Sara Bäckmo
Naturvernforbundet
Theoceancleanup
for å nevne noen av de jeg følger. I tillegg fins det mengder av ulike økologiske smådyrkere, mange typer gjenbruksbutikker og massevis av andre små og store aktører som jobber på for å opplyse, å inspirere og å gjøre verden bedre. Disse stemmene må vi begynne å vie vår tid, ta på alvor, lytte til og herme etter. Det hjelper ikke bare å snakke om det, man må faktisk gjøre noe – våre barn gjør ikke som vi sier, de gjør som vi gjør..
Plikt
Det er jo bare å håpe at miljøvern og bærekraft blir satt øverst på alles lister. Sånn situasjonen er nå har jeg en opplevelse av at bærekraft fortsatt er noe som må krysses av på et skjema, noe som må gjøres, men bare på papiret.
Det burde være noe vi alle vil gjøre – sammen!
Jeg har tro på at mange av oss har litt å gå på, noen uvaner vi lett kan gjøre noe med, noen miljøværstinger vi kan klare oss uten. 
Våre fotspor er ikke som i sand, de vaskes ikke bort med neste bølge. Avtrykkene blir stående igjen som statuer den neste generasjonen må ta tak i og fjerne, den neste generasjonen er mitt barn, våre alles barn..
Grønn bevissthet
Fokus må nå skifte fra produksjon og profitt til ta vare på og vern om. Bevisstheten må øke nå! Vi kan ikke bare sitte og høre om at verdens klimagassutslipp faller for sakte (nyhetene 14.11.23) og at Titicaca innsjøen i Bolivia er på vei til å tørke ut, småbøndene i omegn er fortvilte, uten å reagere? Hva med å gjøre bærekraft lønnsomt! Gi folk oppdrag og jobb som bedrer levevilkårene både for dyr og mennesker på denne fantastiske planeten. Sats på grønne bygg – inni og utenpå, bruk takflater til dyrking, lag vannbed, gjør det lønnsomt å produsere mat for alle småbønder rundt om i verden, gi alle skoler en skolehage, forby masseproduksjon av dritt og dubeditter vi overhode ikke trenger, forby import av varer vi kan produsere selv eller ikke har bruk for, undervis om bærekraft, miljø, inkludering og solidaritet i alle fag på alle trinn – ofte! Bruk tid på oppdragelse, vern om psykisk helse, tenk forebygging..dette burde være en stor, helhetlig pakke, et fokus for alle i samfunnet – og dere som sitter ved makta burde gå FORAN som gode forbilder!!
Sett spor!
Jeg ønsker å sette gode spor etter meg. Jeg vil sørge for at mine avtrykk blir så grønne og bærekraftige som mulig. Jeg ønsker at mine handlinger påvirker min sønn, mine venner, min familie og kanskje deg?
Jeg ønsker å forlate denne festen på en ryddig måte, slik at de som inviterte meg tenker at det var hyggelig jeg kom..
 

 

 

Christine november 23
 

Legg igjen en kommentar