Jeg er ingen kokk, langt ifra, jeg er ikke engang noe særlig glad i å lage mat. Jeg skulle ønske jeg var det, jeg har prøvd å bli det, men det er liksom ikke der.. Men noen, enkle godbiter får jeg til.
De er sunne, kanskje du vil prøve deg på dem? Det er så lett at selv jeg klarer det:)
Her er de..
 

Ingefærshot

1,5 liter vann
Ca 200 gr ingefær
Saften fra to sitroner
Honning hvis du vil..
Ingefær (økologisk) kuttes i biter, kokes i vann med sitronsaften i ca 30 min. Siles og tilsettes så mye honning du vil, jeg bruker 1-2 ss.
Helles på flasker og settes kaldt. Jeg drikker dette som shot eller som blanding i juice – hver dag.. Siden jeg lager både rabarbrasaft og juicer rips som jeg fryser på flasker, kan jeg ta disse opp utover vinteren og lage en blanding til frokost.
C – vitamin ✔️check!
Har du prøvd deg på å dyrke ingefær hjemme? Lyst å prøve? Se Dyrkewiki, her finner du gode råd.
Årets avling etter tre ingefærrøtter. Veldig gøy å prøve, stas å høste egen ingefær. Jeg legger nye røtter til spiring på nyåret
Et egg fra butikken, et egg fra hønsegården..side om side er det lett å se forskjell på plomma

Granola

Granola kan varieres ut fra hva man har i skuffen og hva man liker, men havregryn er liksom basen. I tillegg kan man bruke
Gresskarkjerner
Solsikkefrø
Sesamfrø
Kokos
Ulike nøtter
Litt honning, olje etter smak, jeg bruker gjerne kokosolje.
Jeg sprer det jeg vil ha med på et eller to stekebrett, varmer i ovnen på 140*C i ca 30 min og jeg rører litt underveis.
Når det er ferdig, sprer jeg litt ekstra flytende honning over, drysser litt kakaopulver eller kanel på hvis det passer, rosiner og tranebær og dadler er digg, og oppbevarer på norgesglass. (Jeg tilsetter rosiner ol rett før servering, for de blir gjerne litt tørre når de tas ut av plasten.) 
Granola er veldig godt som topping til yoghurt, biola, kesam og crème fraîche. Min favoritt er vaniljeyoghurt.

Knekkebrød

Hjemmelaga knekkebrød er en sprø glede!
Det du gjør er å blande
4 dl sammalt rug/grov spelt
4 lettkokte havregryn
2 dl solsikkefrø
1 dl sesamfrø
1 dl knuste linfrø
1 ts salt
7 dl vann
i en bolle, røre til en fast deig.
Legg deigen på et bakepapir, og legg et bakepapir oppå deigen, trykk deigen flat og kjevle det helt flatt som pepperkakedeig. Legg over på stekeplata og fjern det ene bakepapiret. Denne deigen blir 4 brett.
Stekes på 180*C varmluft.
2 brett stekes i 10 min, ta ut og bruk pizzarulle til å dele i passe store biter. Så setter du de inn igjen og steker ferdig.
Disse er sykt gode med ost!

Eggesalat

6 hardkokte egg
2 vårløk, hakket, litt gressløk hvis du vil
1 ss sylteagurk i småbiter
2 ss creme fraîche
2 ss majones
2 ts sennep
En skvis sitron
Litt salt og pepper
Blandes til en deilig smørje, lurt å blande i eggene til slutt. Supert for oss som har høner og tilgang på massevis av deilige, hjemmelagte egg..fint å ha masse alternative godbiter med egg – egg inneholde mange av de næringsstoffene vi trenger. Høner i hagen anbefales! Se blogg 5: Tuppene hos Alonso hvis du vil lære litt mer om dette.
Eggsalat er godt på brødskiva, godt til koldtbordet og økonomisk å lage selv;)

Dadelkuler

1 kopp havregryn
1/2 kopp valnøtt
12 dadler
1/2 kopp raspet gulrot
1 ts vaniljeekstrakt
1 ts kanel
1 ss lønnesirup
Blendes
Rulles i kokos
Lørdagsdigg
Evt. dadler, havregryn, peanøttsmør i blender, rulles i havregryn og havsalt..
Denne type kuler kan varieres i det vide og det brede..så lett..en slags kake som ikke må stekes, men som kan maules og nytes at once..

Appelsinmarmelade

Denne oppskriften har jeg rappa fra et av
Ernst Kirchsteigers juleprogram – dødsgod🍊🍊
2 appelsiner
1 grapefrukt
1 lime
En neve aprikos
Dette kokes i ca 20 minutter med 2 kanelstenger og 6 kardemommekjerner.
500 gram sukker og 1 teskje sitronsyre tilsettes og løses opp de siste 5 minuttene. Helles på rene glass, holder seg fin i kjøleskap et par uker.
 
Denne marmeladen er god på brød, kjeks, knekkebrød, gjerne på ost, til og med på brunost..
En julefavoritt her..
PS..Spesielt god på pepperkake med muggost..
Da er det bare å prøve i vei..
Hva med å lage alt en dag og be inn gode, fine folk til en hyggelig frokost, eller et kveldsmåltid?
 
 
Christine desember 23

Legg igjen en kommentar