Jeg har ikke et helårs, fullisolert drivhus ennå, det er på blokka, vi må bare fikse noen andre greier først.. Men jeg er så heldig at jeg har en passelig stor spisestue og en familie som syns det er helt greit at den gjør nytta som drivhus så lenge. Vi har rigget om og fikset det slik at spisestua er blitt spirestua:)
Så nå har vi flyttet det store spisebordet bort foran vinduene, dekket det med voksduk, hengt plantelys over bordet, satt inn en grei arbeidsbenk  og ei hylle. Til hverdagsmiddagen har vi nå en mindre spisekrok ved den andre veggen.
For en fantastisk vinter vi har hatt i år!! Sånn som da jeg var liten; masse snø, kaldt og skispor overalt. Veien ned til drivhuset har ikke vært så lett fremkommelig, derfor er jeg glad for at jeg i høst bar opp alt jeg trengte fra drivhuset ute; potter, jord, håndspade, plantebrett, pinner til merking, that’s it, inn på kottet og klart til å ta frem når julepynten er pakket vekk.
Fjorårets pottejord blir årets såjord. Den er passelig næringsfattig for de spede første spirene. Det er jo så fint å få brukt denne jorden til noe nyttig, og å slippe å kjøpe noe form for jord i plastsekk fra hagesenteret. God næring og kompost skal plantene få etter hvert som de blir større. Jeg samler pottejorden i store plastbakker. Jorda er gjerne litt grov, derfor tar jeg på meg bryet med å sile jorda i et dørslag, da blir den luftig og “myk som fløyel”. Så skal plantene få hjemmelaga næring og god kompostjord fra bingen ute etter hvert som de blir større.
Slik er spisestua i desember
Her er den i januar
Plass til hverdagsmiddagene
Det er kun tre ting jeg sår i januar; paprika, chili og purre. Disse plantene trenger lang tid. Resten av sesongens godbiter sår jeg fra mars og utover. Jeg setter også ned fjorårets paprika- og chili planter. De har stått kaldt på kontoret mitt over jul.
Visste du at paprika- og chiliplanter kan overvintre? De gir faktisk best avling etter et par sesonger.. Når det nærmer seg frost, potter jeg om, klipper ned og setter de kjølig.
Siden jeg nå har ganske store flater med plantelys, slenger jeg litt salatfrø, basilikum og koriander i jorda også, og ertespirer har jeg hele året.
Når frøene er i jorda, setter jeg pottene i en plastkasse med lokk på baderomsgulvet for spiring, der er det varmt og godt. Hadde jeg ikke hatt fire katter hadde jeg ikke trengt lokk, da hadde jeg brukt brett, men kattene kan finne på å grave/rote/velte ting.. (Salaten blir stående i stua, den skal spire kjølig.)
Når plantene har spirt flytter de altså inn i spisestua hvor det er litt kjøligere og bedre plass.
Først skal spirebrettene stå i hylla jeg har plantelys i. De rosa plantelysene er et bomkjøp, siden jeg helst vil ha hvitt lys, men pytt, de må jo brukes.
Når plantene blir for store og må prikles, flytter de opp på bordet. Smart, ikke sant?
Spirer i kasser på baderomsgulvet
Hylle med plantelys
Fjorårets pottejord blir såjord
Jeg samler en god del frø fra egen hage; tomat, paprika, bønner, erter, gresskar, salat, agurk og en del blomster (valmuer, ringblomst, kosmos, blomkarse for å nevne noen), i tillegg kjøper jeg litt hvert år. Egne frø oppbevarer jeg i kaffefilter, jeg skriver utenpå hvilken plante det er og årstall. Tomater sår jeg i februar en gang, mens det som er plasskrevende, hurtigvoksende og trenger jevn varme venter jeg med til april (agurk, gresskar). Bønner, sukkererter, agurk og gresskar sår jeg i dorullkjerner, sparer kjerner hele året, og hele kjernen planter jeg rett i jorda når jorda er klar ute.. Jeg gjenbruker potter, jordbærkurver, druebegre ol. og prøver å tenke gjenbruk på det aller meste. Nå er det bare å smøre seg med tålmodighet og så litt etter hvert til cirka riktig tid.. Det er lett å finne hjelp på nett eller på frøpakkene.
Gleden over å igjen få jord under neglene, fylle potter, vanne, vente og følge med er ubeskrivelig..jeg bare digger det! Og det å ha alt dette som må passes på her i stua er jo ganske praktisk, syns jeg. Jeg prøvde meg på et rom oppe i andre etasje fjor, men syns det ble tungvint å frakte alt opp. I tillegg blir det et rom mindre å varme opp, spisestua er varm uansett..
Flott forkultiveringsdrivhus i spisestua her altså..kanskje du vil prøve noe tilsvarende?
 
Christine januar 24

Legg igjen en kommentar