Vi bor i et vakkert land, et rikt land, et land med nydelig natur og store områder som egner seg til å dyrke spiselig. Vi er heldige! Vi kan brødfø vårt folk hvis vi vil, vi har generasjoner av kompetanse på å drive med matproduksjon – vi har verdens beste bønder.
Vi bor «på landet», drøye 3 kilometer fra Sandefjord sentrum. Vi ser åkre på alle kanter, kuer, hester og alpakkaer er våre naboer, det lukter kraftig gjødsel flere ganger i sesongen og traktorer suser forbi med jevne mellomrom. Vi kjenner flere av våre nabobønder, vi har hørt dem fortelle litt om utfordringer og frustrasjoner. Vi leser og følger med i debatter om bøndenes situasjon rundt om i landet. Vi heier på bonden!
Bøndene har sitt eget lag som jobber for bondens ve og vel – Norges Bondelag.
De har fokus på 
✔️å øke bærekraftig matproduksjon
✔️å øke selvforsyningen basert på norske ressurser
✔️å øke bøndenes verdiskaping.
Målet med dette er å skape utvikling, arbeidsplasser og grobunn for levende lokalsamfunn i hele landet – Heia Norges Bondelag!
Norges Bondelag har et fint motto:
Spis norsk.
Spis sesong.
Spis opp.
Dette oppsummerer egentlig alt jeg tenker om mat.
✔️Jeg ønsker å vite at maten min er ren og trygg, den tryggeste maten er norsk.
✔️Jeg ønsker at maten min ikke har reist lange avstander før den ligger på mitt fat, derfor vil jeg spise kortreiste sesongvarer.
✔️Jeg ønsker ikke å kaste mat, jeg vil ikke bidra med unødig avfall. Jeg bruker rester og gir evt overskudd til hønene – null matavfall:)
Mitt mål for 2024 er å handle mer lokalt, dyrke mer selv og støtte norsk bønder.
Jeg har en forventning om at vi gir bøndene lønn for strevet.
Jeg krever at vi verner om og tar vare på våre bondegårder, vår dyrkbare mark, vår kulturarv.
Jeg håper nye generasjoner med bønder vil stå parat etterhvert som det trengs..
Christine januar 24
 
PS – Jeg gleder meg til søstrene Nystabakks dokumentarfilm SAU som har premiere 26. januar 2024..

Legg igjen en kommentar