Dette er ikke ment som noe annet enn et lite hjertesukk fra en ren og pen liten flekk på Helgerød i Sandefjord, fra ei som ikke har opplevd mye søppel i gatene på veien hjem fra byen og som kan sortere søpla i ulike konteinere som kommunen har levert, og jammen henter de den også, til faste tider..
Dette er ikke ment som noe annet enn et lite hjertesukk om at vi må kunne gjøre bedre, skjerpe oss, ta oss sammen og sørge for at plasten ikke havner andre steder enn der den skal..
Jeg spør helt enkelt:
Trenger verden mer plast?
“Do I see sheets of plastic in your future?” spør Dexter i serien med samme navn. Ja er svaret – for oss alle.. 
Det er jammen meg plast over alt! I fugler og hval, rundt nesten alt vi kjøper, på bruksgjenstander, på kunstgresset, i vannet, i sminke, i klær, til og med i brystmelk..
Etter å ha sett A plastic ocean fra 2016 (Netflix) med 10. trinns elever i fordypning engelskfaget, etter diskusjoner med 15 åringer og å ha hørt deres refleksjoner, observasjoner og meninger angående plastikksituasjonen i verden, i havene, i hvert enkelt hjem, etterhvert som jeg har blitt mer bevisst på egen plastbruk og etter å ha rettet oppmerksomheten mot ulike organisasjoner som har kunnskap om og fokus på dette, er det ganske klart at man blir litt tankefull, litt dyster og på grensa til å gi bittelittegranne opp.. 
Dexter Morgan, bildet er hentet fra imdb.com
Bare tenk på ditt plastavfall hver måned, hvert år..og så kan man prøve å forestille seg plastavfallet på Helgerød i løpet av ei uke, plastsøpla i Sandefjord i løpet av en måned, Norges avfall pr år..og hvis man prøver å forestille seg hvordan det ligger an på verdensbasis, er det bare å gi opp..
Jeg ser hvor mye plastsøppel vi har, og jeg vet at jeg er ganske bevisst. I tillegg er det enormt med plastemballasje når man kjøper et nytt møbel eller noe teknisk, så det unngår jeg så godt jeg kan.
Jeg jobbet som assistent på Store Bergan Barneskole før jeg startet på lærerskolen for nesten 30 år siden. Da husker jeg at skolen hadde fokus på å rydde i havet. Det var stor satsning på havmiljø, og dette sammen med en fin, liten fyr, en blekksprut som het Blekkulf.
Blekkulf er en norsk Barne-TV figur som ble laget for å undervise barn om miljøvern, særlig om det å ikke forurense i havet – for det er havet som er Blekkulfs hjem, og der bor han sammen med alle vennene sine.
Jeg husker spesielt godt Blekkulfsangen som vi danset til i gymtimene:
Hei på deg, her er jeg, Blekkulf det er meg!
Jeg liker å svømme, la tankene strømme,
jeg svømmer og drømmer mens jeg synger en sang, for fisker og tang.
Dette var altså tidlig på 90-tallet. Og så ble det liksom borte, dette fokuset? Eller var det jeg som begynte på lærerskolen og ble opptatt av andre ting?
Blekkulf ble i alle fall borte fra tv skjermene.
Blekkulf, bildet er hentet fra www.blekkulfklubben.no
Og det er ikke veldig mange år siden jeg syns fokuset og trykket og oppmerksomheten igjen ble rettet mot havet, mot plastforsøpling, mot den morbide mengden som produseres og havner på feil sted.
All plast som havner i naturen ender til slutt opp i vassdrag som fører ut i havet, enten i sin helhet eller i mikroskopiske biter. Plast brytes veldig sakte ned, noe plast tar flere hundre år før den blir borte og mye av plasten vi omgir oss med er brukt kun en gang før den kastes på gata og kan bli liggende i naturen i flere hundre år..
Nå er det fullt trykk håper jeg! Nå bør ALLE ha fått med seg at plastbruken må begrenses, at vi må være bevisst på hvor plasten skal kastes og at det fins alternativer til plast. Det aller aller viktigste er at plast ikke havner i naturen.
Helt enkle tips fra meg til deg:
✔️Gjenbruk poser og plastbokser
✔️Bruk bivoksflak i stedet for plastfilm til pakking av mat
✔️Bruk handlenett
✔️Bruk miljøvennlige/komposterbart engangsmateriell (hvis du må bruke engangsmateriell)
✔️Sjekk om produkter du bruker inneholder mikroplast, dette gjelder bl a vaskemidler, sminke, solkrem, maling/bunnstoff til båt
✔️Styr unna klær som inneholder syntetiske materialer/plast (bl.a polyester, nylon, lycra, akryl), vær selektiv, kjøp kvalitet og bruk klærene dine til de er utslitt
✔️Styr unna matvarer med unødvendig plastemballasje når du kan
✔️Kjøp mest mulig gjenbruk, da unngår du store mengder emballasje
✔️All søppel i søppelkasse alltid!
Vi bruker kun gjenbruksposer av papir i butikken. Våre kunder leverer sine brukte poser til oss, og vi bruker dem omigjen. Vi har ikke måttet kjøpe en eneste papirpose så lenge vi har drevet butikk på Alonso, over fem år – genialt! Nå merker vi også at kundene våre ofte sier nei til pose; de har med nett eller tar det i hånda! For en endring som har skjedd bare på de fem åra vi har hatt butikk. Så lett var det – skru opp prisen på plastposer, kjør heftig fokus og folk er med! Dette må de bli mer av, på flere felter innenfor miljøvern..
De “små grepene” man kan ta føles kanskje banale og helt meningsløse, men verden trenger millioner av små endringer, bevisstgjøring og daglig fokus på miljøtiltak, for bare hvis ALLE blir med kan vi SAMMEN gjøre store endringer for fremtiden, for våre barn og for livet.
Skylapper er kanskje det dummeste vi kan ta på oss i kampen for et sunnere miljø, et bedre klima og en friskere verden. Vi trenger kloke voksne, handlingskraftige politikere og utålmodige ungdommer. Vi trenger at alle leser FNs klimarapport og tar den på alvor! Det er det som vil gi oss muligheten til å bremse, snu og kjøre en lurere vei fremover. 
The Ocean Cleanup er en interessant kontoen å følge på Instagram. Dette er en organisasjon som dokumenterer jobben som gjøres med å rense hav for plast. Store båter med utstyr til å sile ut og samle mengder med plast jobber ustanselig med å rense våre hav. Coldplay er en stor bidragsyter, sammen med store donasjoner og innsamlinger blir denne jobben mulig. Den er helt nødvendig. En stor del av jobben er å tømme elver for plast før plasten når havet. Det jobbes også med å minske The Great Pacific Garbage Patch, den enorme plastøya i Stillehavet. Heldigvis er det ikke kun en aktør som jobber for plastfrie hav og elver, flere er på vakt, alt fra Sungai Watch til Sandefjord Søpleplukkerlag er med i den store dugnaden.
Det viktigste vi alle kan bidra med er å IKKE kaste søppel andre steder enn i søppelkassa!
La det bli vårt LILLE nyttårsforsett 2024 – det utgjør en STOR forskjell!
 
 
Christine januar 24

Legg igjen en kommentar