Det føles håpefullt, oppløftende og inspirerende å tenke på hvor mye jeg og du kan gjøre ved å dyrke litt selv. Du trenger ikke stor plass i hagen eller på veranda/balkong for å dyrke nok tomat, agurk, salat eller potet til deg og dine, i allefall i sesong.. Det fins fine løsninger også for deg som bor i femte etasje; dyrkepotter/kasser i gjenvunnet plast, lette å bære, med hjul, stativ og dreneringssystemer for lettvint vanning, plantelys. Det er mulig for alle, hvis man bare vil. Ved å dyrke selv er du med på å gjøre en liten del av jobben som trengs for å leve litt sunnere, litt grønnere og litt lykkeligere:) 
Det er ganske mange fordeler med å dyrke selv, både for deg og planeten.. 
Noe av det vi bidrar med er å gi jorda biologisk mangfold, kompostere eget avfall og forbedre jorda vår, beskytte dyrkbar mark – og faktisk bruke den, dyrke organisk – uten gift og kunstig gjødsel, minske matavfallet, dyrke mangfold i hagen – stauder, blomstrende, spiselig, matnyttig for oss og insekter, øke co2 produksjon, utnytte ressurser som vann og jord på best mulig måte. Vi kan faktisk bidra til å hindre at arter forsvinner, vi er med på å minske global oppvarming og forurensing ved å dyrke vår egen lille hageflekk.
I tillegg til alt dette er dyrking, planting, graving, luking, potting, såing, ja, all hagepusling, bra for helsa di, sunt for sjela og godt for hodet. Du får frisk luft, bevegelse, ro og bedre immunforsvar på kjøpet.
Mangold / bladbete, vakker og god!
I forlengelse av å dyrke selv kommer gjerne et økt fokus på ren mat, miljø og bærekraft.
Å sikre ren luft og rent vann er vel noe av det viktigste vi kan gjøre?
Å sikre at vi har tilgang på lokal, økologisk mat er å tenke på fremtiden.
Vi må stemme på de som er dedikert til å verne om miljøet, vi må kreve handling, vi må være gode forbilder for barna våre.
Vi må støtte de lokale bøndene. 
Vi må påvirke bedrifter til å tenke helhetlig, sparsommelig og bærekraftig fra a til å.
La oss være en stemme for de som ikke kan snakke selv.
Bli med å dyrk, det starter i hvert enkelt hjem, i hver lille hage. (Har du ikke hage, balkong eller mulighet til å dyrke selv, fins det andelslag du kan melde deg inn i, som på gården Nordre Sverstad, rett nord for Sandefjord sentrum. Her kan du hente økologiske grønnsaker og frukt hele årdet..)
Bli med å handle lokale varer, gjerne av små bedrifter – det starter med et valg, en holdning.
Jeg syns dette sitatet er verd å gjenta: “Pengene mine er stemmesedler for hvordan jeg ønsker at verden skal være” – Thea Mørk Engelstad, Fat og Fe, økologisk gårdsbutikk i Sandefjord
 
Salat i minidrivhus, dette kan du få plass til på balkongen..
Er du interessert i å lære, få inspirasjon, henge med andre hagenerder? Sjekk ut våre temadager, workshops og tilbud her på hjemmesiden.
Følg oss gjerne på Instagram/Facebook
 
Christine februar 24

Legg igjen en kommentar