Allerede i gang!
Endelig..etter lange måneder med snø og kulde, er det nå mars – vårmåned – lysere og lengre dager, solglimt som varmer, drivhusdager, pusling, rydding, klargjøring..
Hagesesongen 2024 skal bli den beste ever!
I år blir et spennende år. Det er så mye hagerelatert jeg har lyst å gjøre, både her hjemme og kanskje hos deg?
✔️Hagehjelp
Dette er det første året vi tilbyr hagehjelp, og jeg håper noen ser verdien i å komme i gang med hagerelaterte prosjekter som man vil gjøre selv..kanskje med litt starthjelp for å slippe å komme skjevt i gang. Det hadde vært virkelig gøy å være med å inspirere, å sette preg på, å bidra til fine kjøkkenhager, hagerom og staudebed rundt om!
Det koster litt å få egen konsulenthjelp, men det kan tenkes at dette er det sparket, den motivasjonen, den inspirasjonen du trengte til å komme i gang i egen hage – og det får man mye igjen for!
Det er mye penger å spare på å kunne noen triks – å dele egne planter, å så egne grønnsaker og å være selvberget på urter er god økonomi! I tillegg kommer livskvalitet med tanke på hva du putter i deg og det helsebringende i å være i hagen. Vi vil gjerne hjelpe..
Men aller mest skal vi nok pusle her hjemme på Alonso.
Årets prosjekter
✔️Så og plante kjøkkenhagen
Salat, tomat, agurk, paprika, chili, bønner, gulrot, rødbet, fennikel, potet og drøssevis av urter skal sås, passes, plantes og høstes.. Alt salatfyllet er vi selvberget på hele sommersesongen, gulrot, potet og urter hele året, tomatsaus og diverse saft og syltet har vi også hele året..her er det ganske mye penger spart:)
✔️Vedlikehold
En skulle tro at det tar sykt mye tid å ha en blomstrende hage. Alt er relativt selvfølgelig, men det tar ikke veldig mye mer tid enn å måtte klippe plenen hver uke..
Det er to ganske store røsk, et om våren og et om høsten, litt vanning i tørre perioder, og det er det hele..
Noe må alle hageeiere gjøre hver sesong – trimme hekken, klippe eventuelle busker og trær, rake litt, rydde..
Med staudebed følger prepping og luking. Bedene må renses for ugress og tilføres litt jordforbedring/kompost/næring i starten av sesongen. Når det er gjort, og hvis man planter tett, trengs det nesten ikke mer pleie.
Vil man plante litt i potter, krever det noe mer vanning enn bed. Jo mindre område med jord, desto oftere trengs det vanning.
Så kommer timene med pusling, da..dette er jo valgfritt, men for meg er det medisin:
Klippe vekk visne blomster
Etterluking der det trengs
Flytte, bytte, fjerne stauder
Gjødsle
Så, plante og drive kjøkkenhage osv osv..
Men man kan fint hoppe over denne puslingen, og vente til høstrøsket, hagen tåler det:)
✔️Noe nytt
Terrassen utenfor drivhuset har gjort nytta si nå, den har begynt å råtne, så i år er målet å endre hele feltet mellom drivhuset og kjøkkenhagen. Bort med plattingen, flere kasser til spiselig, bærbuskene trives ikke i bakken her, så de må flyttes. Dette gleder jeg meg frøktelig til!
Kjøkkenhagen skal få ny sneglekant og et fint kastanjegjerde håper jeg.
Hesteskokastebane ved jordet skal også preppes og ordnes tidlig denne våren..dette i samarbeid med Hesteskokasteklubben Crazy Horse.
✔️Sommerblomster
Dahlia, oxalis, pelargonia, valmuer og kosmos er det jeg ordner med ved siden av kjøkkenhageblomster (de spiselige – ringblomst og blomkarse).
Dahlia graves opp hver høst og overvintrer kjølig i kjelleren sammen med pelargonia og oxalis (kløver). Nå i mars må de opp fra kjelleren og pottes, vannes, klippes, stelles og drives før de pryder hagen frem til frosten.
Kosmos og valmuer sår jeg fra frø hvert år. Jeg sanker i hagen om høsten, legger de i kaffefiltre med navn og årstall, finner de frem nå snart og sår i potter og planter ut når jorda er klar.
✔️Kurs
Denne sesongen gleder jeg meg igjen til å dele hagekunnskap med andre!
Jeg ønsker så inderlig at flere skal bli bitt av samme basill som meg..
✔️at du skal få kjenne på den følelsen av å spise helt ren mat som du selv har dyrket
✔️at du skal få nyte synet av de vakreste blomster i din egen hage
✔️at du skal få kjenne på tilfredsstillelsen av å ha planlagt og fullført et prosjekt ute
✔️at du kan produsere din egen gjødsel og jord
Å drive hage er en sunn hobby som alle kan lære noe om. Man trenger kun et snev interesse, litt nysgjerrighet, masse tålmodighet, noe tid, et område hvor planter kan vokse, evnen til å hæle litt jord i henda og under neglene og kanskje tåle synet av en meitemark..
Våre temadager og workshops er for nybegynnere og for de som vil være med å henge med andre hagenerder noen timer. Denne sesongens kurs er:
✔️Temadag: Kjøkkenhage
Tenker du at det er på tide å komme i gang med å dyrke noe spiselig? Har du lyst å anlegge en kjøkkenhage? Vil du så egne planter fra frø?
Det er ikke så mange år siden jeg startet med å dyrke spiselig, bare fem år.. Fra før hadde jeg masse erfaring med stauder og urter, og jeg hadde hatt noen tomatplanter med større og mindre hell.. ellers var jeg fersk. Nå har jeg dyrkedilla! Det er stor tilfredsstillelse i å spise egendyrket.
Denne temadagen svarer på noen av spørsmålene du har som fersk gartner i egen kjøkkenhage:
Når så?
Hva så?
Hvordan så?
Jord?
Hva bør plantes sammen, og hvor?
Dagen vil gi inspirasjon til kjøkkenhagen.
Dyrkekasser
Lasagnebed
No dig garden
Diy drivhus
✔️Workshop: Lag din egen urtehage
Det er ganske unødvendig å måtte kjøpe ferske urter på nærbutikken – de er i plast, noen er sprøytet, mye av næringen og smaken forsvinner før de kommer hjem til deg..
Alle kan ha sin egen «urtehage» hjemme – på kjøkkenet, balkongen eller i hagen.
På denne workshopen lager vi hver vår urtekrukke/boks/kasse..
Vi sørger for drenering
Blander god jord fra Alonso
Planter urter
Deler info om pleie og oppbevaring
Alle tar med seg en beholder de vil plante i, ca 40-60cm diameter/liter jord (eller to litt mindre hvis det er greiere).
Alle får med seg hver sin «urtehage» hjem🌱🌱
Dette gleder jeg meg til!
✔️Inspirasjonsrunde: Rom i hagen
Denne temadagen handler om det å skape rom i hagen, hvordan bruke planter og andre materialer til å lage vegger og å skape ulike hagerom. Hvordan kan disse rommene innredes? Hvordan bruke gjenbruk i hagedesignet?
✔️Temadag: Stauder
Hagen vår er full av stauder, vi har vært staudefrelste i over 30 år. Vi elsker at staudene vi har er hardføre og lojalt kommer tilbake år etter år etter år..
Denne temadagen vil vi se nærmere på hva som er spesielt med stauder, planting og stell, deling, plassering, jord, gjødsel, skadedyr, stauder i krukker, stauder i bed..
✔️Temadag: Høner i hagen
Kunne du tenke deg å ha høner puslende rundt i hagen? Du aner ikke hvor mye selskap og liv det er i en liten flokk med høner. De krever ikke stort, de er enkle å ha med å gjøre.
Denne temadagen gir et lite innblikk i hva det krever og koster å ha høner. Vi har hatt en fin flokk i noen år nå og er veldig fornøyd med glade dyr som gir verdens beste egg og supergjødsel.
For mer info om våre kurs kan du se under arrangement på Facebook og her på hjemmesiden. Der finner du nærmere beskrivelser, dato og pris.
Alle våre kurs har begrenset antall plasser, så du må melde deg på (Mail/Messenger).
✔️Hagedager
I juni skal vi ha HAGEDAGER. Hagen er vårt hjertebarn blant alt det vi driver med her på Alonso! Vi ønsker å spre hageglede, inspirasjon og å dele vår kunnskap.
Mange ønsker å kjøpe planter fra hagen og i år er det mye som skal deles. Vi forbereder salg av flotte rotklumper og noe hjemmesådd.
Disse åpningsdagene er vi også mer tilgjengelige til å svare på spørsmål om hagen og staudene våre (søndager er det for travelt..)
Hagedager 2024
Lørdag 8. juni 11-15
Torsdag 13. juni 11-15
Fredag 14. juni 11-15
Lørdag 15. juni 11-15
Fredag 21. juni 11-15
Lørdag 22. juni 11-15
Disse åpningsdagene har vi fullt fokus på hage og ønsker alle hageinteresserte, staudeglade, fine folk velkommen.
Da er det bare å glede seg, å nyte og å få fart på hagesesongen 2024. Hvis man bare klarer å ta en ting av gangen, ha fokus på godt nok, gjøre selv og å lage praktiske løsninger som ikke koster skjorta, så kommer man langt!
Bli en hagenerd du også!