Det er ingen hemmelighet at hage koster penger. Hagemateriell, frø, planter, potter, jord og annet utstyr er dyrt, iallfall hvis du skal starte fra skrætsj.. Hagesentre tar greit betalt, spesielt hvis du ønsker kvalitet.
Men fortvil ikke! Det er ingen sak å opparbeide seg et flott hagerom med en billig penge.
Det lønner seg å kjenne noen med hage, det er lurt å Google litt etter råd og tips og det er smart å ikke gi opp etter første forsøk, selv om noe går skeis.
Her skal du få noen av mine beste råd..
✔️Start smått
Rom ble ikke bygd på en dag. Det tar tid å planlegge, bygge, plante, stelle og utvikle en hage. Start i et hjørne, med et bed eller et par kasser. Kom i gang og utvid etter hvert. Hvis du er nyinnflyttet, kan det lønne seg å “bo seg litt inn” før man starter på de store prosjektene.
✔️Gjenbruk
Gjenbruk er nerven i vår hage på Alonso. Vi hadde nok ikke hatt mulighet til å virkeliggjøre halvparten av våre prosjekt uten gjenbruksmaterialer. Vi bruker alt vi kan om igjen; alt fra dorullkjerner og melkekartong til bølgeblikk og planker. (Les gjerne mer om våre gjenbruksprosjekt i andre innlegg.)
✔️Bytt frø og planter
Benytt deg av dine hagevenner og naboer, bytt og planlegg innkjøp sammen, del frø, del planter og vipps så har du en hage full av masse forskjellig. Hage er nært knyttet til et snev av tålmodighet, men en liten tust av en staude vokser mye bare på et par sesonger..den som venter på noe godt..
✔️Lag egen jord
Vi lager mye jord her på Alonso, kun av eget hageavfall og organisk matavfall. Vi har ikke behov for å kjøpe jord. Vi lager både næringsrik jord, og sparer krukkejorden som er blitt næringsfattig over sesongen til såjord neste vår..det er det mye å spare på:)
Vi elsker komposten vår, se eget innlegg (blogg 16).
✔️Stauder
Stauder er virkelig verd å bruke litt tid på. Stauder, altså planter som spirer på overvintret rot og kommer igjen hver vår, er et økonomisk valg. Del av en liten tust hos naboer og kjente og plant i egen hage – helt gratis! Det fine med stauder er at de trenger å bli delt i ny og ne. Gamle, store planter mister futt og blomstrer gjerne mindre (med noen unntak). Planter som blir delt får en ny giv..
Vi bruker stauder i krukker også – noen egner seg perfekt i krukker (hosta, alunrot, astilbe, prydgress, lavendel for å nevne noen), andre liker det ikke.
Å kjøpe stauder på hagesenter er ganske dyrt, men du kan gjøre gode varp på salget hver høst.
Vi holder temadag om stauder i løpet av sesongen, gjerne på sensommeren. Hold utkikk på hjemmesiden vår eller på Facebook hvis du er interessert i å lære mer om disse fantastiske plantene.
✔️Frø
Sank frø i egen hage, i naboens hage, overalt.. Hvis du ønsker en hage full av blomstrende kosmos, blomkarse, blomsterert, ringblomst el, er det ingen sak å så disse fra frø. Gratis er det også..
Det samme gjelder i grønnsakshagen. Noen planter er det lett å sanke frø fra (tomat, agurk, salat som får blomstre, bønner, sukkerert, urter). Du kan også ta vare på noen poteter fra årets avling, hvis du ikke fikk spist opp alle..
✔️Jorddekke
Hvis du har bed/områder hvor du ikke har plantet helt tett kan det være lurt å dekke jorda med halm, løv, gress el. Dekket sørger for at ugress ikke slipper til, det sparer deg for litt luking og det tar vare på vannet. Vann er et gode vi må spare på..
✔️DIY
Gjør det selv! Det koster å alltid kjøpe nytt eller å bruke leid arbeidskraft. Det er ganske mye vi kan klare selv, og spesielt nå som det ligger massevis av hjelpevideoer på nett. Du kan få inspirasjon til diy drivhus og dyrkekasser i tidligere innlegg.
✔️Spiselig
Velg grønnsaker, frukt og bær som gir stor avling, som tomat, potet, gulrot, agurk, amerikanske blåbær, epler, grønnkål for å nevne noen. Du kan også spare mye på å dyrke dine egne urter.
✔️Dropp sprøytemidler
Det er mye du kan prøve før du kjøper sprøytemidler/gift til plantene dine. Å pusle i hagen er jo å følge med på plantene, forebygge, ta angrep ved rota og redde det som man kan. Vi sprøyter ikke i vår hage, vi bruker andre metoder for å holde skadedyr unna (se innlegg om bærekraftig hage). Det er kun brunsneglen jeg bruker skyts mot.
✔️Prøve og feile og prøve igjen
Det føles ganske kjipt når noe mislykkes, spesielt i kjøkkenhagen. Jeg bruker ganske mye tid på å så, vanne, pleie, og da er det ikke noe gøy når en plante ikke leverer av en eller annen grunn. Men jeg har lært at jeg må prøve igjen. Jeg har også lært at det er lurt å notere ned litt underveis. Hva gjorde jeg? Hva funka? Hva funka ikke?
✔️Handle på salg
Noen ganger må man kjøpe nytt, og da lønner det seg å vente på høstsalget. Her kan man gjøre gode kjøp. Våren er desidert dyrest!
Bli en hagenerd du også..det trenger ikke koste skjorta!
 
Christine mars 24

Legg igjen en kommentar