Vi elsker gulrot her i huset. For en allsidig rot, flerbruks og digg på samme tid!
Vi liker rå gulrot og gulrotsuppe, gulrotkake og gulrot/rødkål/appelsinsalat, gulrotbrød og gulrotkuler (se blogg om sunne favoritter), dampet gulrot og ovnsbakt gulrot – altså, have your pick..
Aller best syns vi gulrot fra egen hage smaker!
Jeg prøvde å så gulrot i melkekartong for første gang i fjor..det gjør jeg igjen i år. Dette tipset fikk jeg av Dyrkediller Maria Berg Hestad, dyrkeinspirator som er verd å følge!
Da er det på tide å finne frem alle kartongene som jeg har spart i løpet av vinteren. Jeg skjærer av toppen og en liten snutt i hvert hjørne (for drenering). Så fyller jeg kartongene med jord, nesten helt til topps, sår ca 15 frø i hver kartong 1 liter kartong, ca 30 i 1,75 liter, bittelitt jord på toppen, vanner litt før jeg plasserer kartongene tett i tett i en gjennomsiktig plastkasse. Jeg legger litt snø på toppen (hvis det er noe snø å finne) og etterhvert som det blir mildere vil den smelte. Jeg lar de stå i mitt uisolerte drivhus og når det er på tide at de skal spire, setter jeg lokket på.
Når plantene er blitt ca 10-15 cm, skjærer jeg forsiktig bunnen av kartongen og planter hele kartongen i jorda. Der hvor mange frø har spirt, tynner jeg ut litt og knasker i meg små gulrøtter mens resten får stå til de har litt størrelse. Jeg sår flere slike kasser og har gulrot minst til over jul:)
Hvorfor så i kartong?
✔️Rotfrukter kan ikke forkultiveres i potte inne. De liker ikke å bli priklet om/flyttet når de har spirt.
✔️Snegler er svært glad i gulrotspirer, i kartong i kasse er de beskyttet mot skadedyr.
✔️Ved å bruke drivhuskasse, gjennomsiktig plastkasse, får de et lite forsprang og du kan høste tidligere enn du ville gjort hvis du venter med å så i jorda ute.
✔️Det er fint å gjøre unna gulrøtter i februar/mars, for i april er det så travelt. Når kartongene er sådd, er over halve jobben gjort:)
Jeg har hatt gulrot i samme kasse tre år på rad nå, det er egentlig fyfy, så i år skal jeg bytte sted. Når man driver økologisk så er det viktig å rullere på hvor man dyrker lignende ettårige vekster fra år til år. Lignende plantefamilier har ofte lignende næringsbehov, sykdommer eller kan bli angrepet av like skadedyr. Ved å rullere på plantesortene som dyrkes på ett sted, så får man unngått en del uheldige effekter og nyttegjort seg av gode effekter.
Nå skal potetkassa bli gulrotkasse, den er stor og skal deles i felter med 16 kartonger, tre felt totalt, med sukkerert og bønner mellom hvert felt. Tror det blir bra.

Kilder:

https://skolehagerinorge.no/lag-en-skolehage/innforing-i-dyrking/metoder-og-teknikker

https://mariaberghestad.no/blogg/s-gulrot-i-melkekartong 

Christine mars 24

Legg igjen en kommentar