Tenk at så mange små gjør så mye for så mange..
Pollinerende innsekters arbeid er helt nødvendig – livsviktig!
«En lyd kom sivende opp. En perfekt summing, skarp og fyldig, som om noen hadde satt på tekjelen og vannet var begynt å koke. “De kjøler ned kuben” sa hun, og pusten hennes slo over ansiktet mitt med en lukt av mynte. “Det er lyden av ett hundre tusen bievinger som vifter luften” .. “Du har hørt bienes air-condition” sa August. “De fleste mennesker aner ikke hvor avansert livet i kuben er. Bier har et hemmelig liv vi ikke vet noen ting om.”
The secret life of bees
Bienes hemmelige liv – Sue Monk Kidd
En må bare ta av seg hatten for biene, humlene, vepsene, sommerfuglene – våre hypersuperviktige pollinatorer! Livgivende redningsarbeidere uten at de vet det selv, ulønnede, med lange arbeidsdager, utrøttelige og umistelige.
Jeg må bare stoppe opp litt i vårens travle dager for å lytte til summingen i mahoniabusken, i plommetreet, i epletreet og i hagtornen. De fortjener en hyllest, disse utrøttelige, små arbeiderne.
Jeg har bare gode barndomsminner om insekter. Jeg var fascinert av maurtuer og spindelvev. Jeg likte å fange insekter på glass. Først lagde jeg hull i korken, for luft måtte de ha, så var det insektsjakt, studering og alltid frislipp til slutt.
I hagen e så stille.
Ein UFO kunne trygt ha sitt sitt snitt,
Og rasta litt,
Forsynt seg med litt solber og reist hjem.
På trappå står et norgesglass
Med merr enn tretten humler i.
Vamp – 13 humler
Pollinerere lever bl.a av blomsterstøv og nektar fra mange forskjellige planter. På deres reise fra blomst til blomst overføres pollen mellom blomstene og plantene befruktes, nye frø dannes.
Bier, veps og sommerfugler reiser rundt og sørger for at planter befruktes. Det er fascinerende hvor iherdig de lever, hvor utrøttelig de jobber og hvor lange avstander de beveger seg over. Noen sommerfuglarter er til og med trekkdyr. De flytter sørover om høsten, akkurat som noen fugler. Noen flyr helt fra Canada til Mexico om høsten og tilbake om våren på sine små vinger!
Norge har heldigvis et rikt mangfold av bier. De seks biefamiliene som finnes her (208 biearter – 172 av disse er villbier, 35 er humler pluss en honningbie) pollinerer over 30 prosent av all maten vi spiser! For at vi skal få pollinert all den maten vi trenger fremover trenger vi flere pollinerere, derfor dette fokuset på å bevare insektslivet.
Honung och guld
Juni Juli var redan historia
Augusti var bara ett barn
Jag var inte äldre än att sommarens fingrar
Kunde linda mej i samma garn
Honung var färgen på hennes hår
Guld var den hy som hon bar
Och medan andra drömde bilar och bågar och band
Drömde jag bara en enda sak…
Honung och guld – Jag känner ännu
Honung och guld – En kyss som inte finns men känns en kort stund
Det är samma ojämna lag – Honung och guld
Per Gessle Lars Winnebäck
Gyllna Tider
Tips til en mer innsektvennlig hage
✔️la plenen/deler av plenen vokse, spesielt tidlig om våren
✔️plant pollineringsvennlige planter
✔️sørg for blomstring hele sesongen
✔️ha en rotekrok
✔️lag insektshotell
Vi er så heldige at vi har flere bikuber på tomta vår. Det er Laila og Steinar fra Sunset Honning som eier og pleier kubene som står ved siden av drivhuset ved jordekanten. Det bor opptil 60000 bier i hver kube høysommer, og de besøker blomster i hagen vår gjennom hele sesongen. Honning produseres og vi får nyte godt av gjengens gode arbeid på flere måter.
Vi må verne om de dunete humlekroppene, den deilige honningen fra honningbien, vepsen som forsyner seg litt av lunsjfatet, synet av en fargerik sommerfugl som lett danser forbi en deilig sommerdag – disse små, store skapningene er så uhyre viktige!
Tittel er inspirert av sitatet “never was so much owed by so many to so few”, hentet fra statsminister Winston Churchills tale 20. august 1940, og refererer til den utrøttelige innsatsen til the Royal Air Force mot the Luftwaffe under the Battle of Britain 10. juli – 31. oktober 1940. Sender noen gode tanker til alle de som bidro i kampen mot nazismen.
Kilder
wwf.no – et flott nettsted å finne info