Et hav av valmuer

Vi er simpelthen bare forelsket i valmuer – helt fra den grønne bladkransen titter opp tidlig på våren, til de dunete, vakre knoppene står og svaier og plutselig en dag de skjøre, fine, silkeaktig blomstene danser i vinden, og helt frem til frøstandene står igjen som en kokong full av neste års blomstring.
Sår du en ettårig valmue i hagen din, vil du ha valmuer for alltid! Den er en flittig selvsåer hvis du ikke passer på og fjerner frøstandene om høsten. Men hva er vel en hage uten valmuer?
Vi fikk kick på valmuer etter at vi kjøpte en pose med peonvalmuefrø for noen år siden. Den har virkelig gitt avkastning. Vi selger massevis av frø i butikken hvert år, gir bort på teselskap og bruker mengder selv. Vi har laget blomstereng med både peonvalmuer og engvalmuer, vi har også flerårige valmuer.
Da vi skulle i gang med hagen foran det gamle sveitserhuset, hvor nostalgi og det florlette skulle dominere, var valmuer en av de plantene vi visste skulle med. I bedet ved rosepergolaen mysser det av valmuer i alle farger. De får poppe opp i hele hagen, de er heldigvis lett å kjenne igjen når de spirer, slik at jeg unngår å luke dem vekk.
Grupper av yndige, vaiende valmuer er en pryd for staudebedet, og det er flere typer å velge i, dette er en stor blomsterslekt med over 700 sorter.
Ettårige valmuer må frøså seg for å dukke opp igjen neste sesong. Noen av de vanligste ettårige valmuene er:
🌱kornvalmue – de røde, fine du ser i grøfta og på åkeren, Ps frøene er giftige (ikke bruk de på rundstykkene)
🌱peonvalmue – nydelig, kraftig
🌱sibirvalmue – gul, orange, hvit, kan bli 50 cm høy, opprinnelig fra Sibir, frøsår seg lett
Flerårige valmuer/stauder har en rot som blir stående og produsere ny plante hver sesong. Noen eksempler på flerårige valmuer:
🌱orientvalmue- den klarer seg stort sett overalt og kalles gjerne kjempevalmue, blomsten er ofte orange, men vi har den i rosa, helt nydelig.
Må også nevne den mest kjente valmuen, den de fremstiller opium av. Dyrking av opiumsvalmuer er strengt regulert.
Engvalmuene får frøså seg og holde på i hagen vår, mens peonvalmuene planlegger jeg litt mer. Når jeg sår peonvalmue sår jeg flere ganger i løpet av sesongen. Jeg ønsker lang blomstring av denne nydelige blomsten, derfor forspirer jeg noen i potte i drivhuset. Når jorda er klar ute setter jeg disse litt rundt om i hagen, samtidig som jeg sår noen frø rundt de små spirene. Etter tre uker sår jeg noen til og etter tre uker til sår jeg en siste gang. Slik får jeg valmuer i blomst lenge.. 
Det å nappe med seg en frøkapsel med valmue fra en hage og å så frøene i egen hage får du mye igjen for!
Valmue er navnet på norsk, poppies på engelsk, papaver på latin, amapola på spansk, mohnblume på tysk..kjært barn har mange navn, men ikke alle har så fine navn som denne vakre planteslekten..
 
 
Christine juni 24

Legg igjen en kommentar