Her samler jeg på flere ting gjennom året – ting som jeg skal bruke når SESONGEN starter – den fantastiske HAGESEONGEN..
Det gir liksom litt mening – jeg forbereder meg, jeg gleder meg mens melkekartongskapet fylles, dorullkjernekurven må erstattes med ny kurv og plastboksene vokser ut av skuffen. Alt skal jeg bruke fra jeg putter det første frøet i jorda.
Det er litt dust å bruke penger på noe man allikevel har kjøpt allerede! Her drikkes det mye melk, da er det unødvendig å hive kartongene når de er de aller mest praktiske til både gulrot- og tomatplanter.. Det er bare å skylle dem godt og å sette dem til side på en ledig plass. Det går en del dorull også her på tunet og dorullkjernene er perfekte til å så frø i. De er tar liten plass og har litt høyde som gir rom for nok jord.
Jeg har en liten liste med forbruksemballasje som det ikke er lov å kaste her i heimen, som nevnt melkekartong og dorull, men også druebeger, jordbærkurver, isbokser (og andre plastbokser), rømmebeger, ispinner, juiceflasker og gummistrikk. Jeg syns det er meningsfylt og nyttig å spare og å gjenbruke det som ellers ville gått rett i søpla – man sparer miljøet og man minsker avfallet bittelitt..jeg tror at alle monner drar her!

Melkekartong
Melkekartongen er perfekt til tomat og gulrot.
Gulrot sår jeg tidlig på året, frøene ligger klare i jorda, i melkekartonger, i plastkasser med lokk i drivhuset og spirer når de er klare, og jeg får tidlig spiring og frigjort tid i våronna.
Tomatene breddesår jeg i f.eks. jordbærbeger og flytter over i melkekartong som er brettet halvveis ned og festet med strikk. Dette er et perfekt opplegg, for etter hvert som tomatene vokser og blir høyere, bretter jeg klaffen opp og fester med strikk og fyller jord oppover stilken. Tomatplantene danner røtter oppover stilken, får flere røtter og bedre evne til å suge næring. Så kan de stå i denne melkekartongen til de skal i plantes i drivhusene.
Melkekartong kan brukes til andre frø også – sukkerert, duftert, bønner..
Druebeger, jordbærbeger og diverse plastbokser
Druebeger er supre å så i, spesielt de med lokk som blir til små minidrivhus. De er perfekte til spirer hele vinteren, og alt som kan breddesåes (så masse frø på liten flate, tett). Det samme gjelder jordbærbeger og andre plastbokser. I tette plastbokser er det viktig å huske å lage hull til drenering av overflødig vann.




Dorullkjerner
Det blir en god del dorullkjerner her på alonsohuset i løpet av en vinter. Dorullkjerner bruker jeg til store frø, som f.eks. agurk, sukkerert, ulike bønner og gresskar. De fylles med jord, settes tett i en plastboks og får stå til planta er klar for vokseplassen sin. Dorullkjernen putter jeg rett i jorda med planta i, da blir ikke rota forstyrret i omplantingen og dorullkjernene råtner i jorda..
Rømmebeger
Rømmebegerne til Q-meieriene er supre til flere ting. De har litt tykkere plast enn andre rømmebegre og de har et skrulokk. Jeg fryser ned tomatsaus og bær og matrester i dem om og om igjen, passelig størrelse og greie å stable i fryseren. I såsesongen bruker jeg dem også til merking i pottene. Jeg klipper dem opp i strimler, skriver med vannfast tusj hva jeg har sådd der og stikker dem litt ned i jorda. De råtner ikke. Det er mulig du husker hva du har sådd hvor, men det gjør ikke jeg..
Ispinner
Det går litt is også her på tunet – vi er glad i is! Is i kjeks og is på pinne. Ispinnene samler jeg gjennom sommeren og bruker til merking av planter..

Strikk
Alt av gummistrikk som kommer inn i huset, fra vårløkbunter eller andre grønnsaker sparer jeg i et Norgesglass. Disse strikkene bruker jeg på melkekartongene som tomatene plantes i. Det går litt sport i å ikke bruke penger på gummistrikk..
Juiceflasker
Juiceflaskene i plast fra Coop og Jakobs er flotte å lage spruteflasker av. Spede spirer bukker gjerne litt under av harde stråler, mens noen hull i korken på disse flaskene gir en myk og fin sprut til små planter. Jeg sparer så mange jeg kan av disse flaskene, får av venner og kjente, for de er også fine å fryse ned solbær/rips/rabarbrasaft i til høsten.
Potter og plantebrett
Potter og plantebrett vi kjøper og får gjennom året tas vare på her og brukes om igjen og om igjen når det skal sås, pottes og plasseres frem til det er klart ute.
Det er helt unødvendig å kjøpe masse nytt stæsj til såsesongen – mye av det du trenger er det bare å samle gjennom hvilesesongen..det gjelder bare å huske det..
Har du ikke begynt å samle ennå?
Start nå!
Tips til lignende tekster…
Se hvordan og hvorfor jeg sår gulrot i kartong, blogg 38 – Gulrot i kartong. Ønsker du tips til å spare penger og miljøet i din hage? Ta en titt på blogg nr 38 – Hage på budsjett. Les litt om fordeler ved å dyrke selv i blogg 33 – Dyrk med meg, og i blogg 11 – Kjøkkenhage kan du se hvordan jeg har bygd min kjøkkenhage. God sesong!
Christine mars 2025
