28. Sunne favoritter

Jeg er ingen kokk, langt ifra, jeg er ikke engang noe særlig glad i å lage mat. Jeg skulle ønske jeg var det, jeg har prøvd å bli det, men det er liksom ikke der.. Men noen, enkle godbiter får jeg til.

De er sunne, kanskje du vil prøve deg på dem? Det er så lett at selv jeg klarer det:)

Her er de..

 

Ingefærshot

1,5 liter vann

Ca 200 gr ingefær

Saften fra to sitroner

Honning hvis du vil..

Ingefær (økologisk) kuttes i biter, kokes i vann med sitronsaften i ca 30 min. Siles og tilsettes så mye honning du vil, jeg bruker 1-2 ss.

Helles på flasker og settes kaldt. Jeg drikker dette som shot eller som blanding i juice – hver dag.. Siden jeg lager både rabarbrasaft og juicer rips som jeg fryser på flasker, kan jeg ta disse opp utover vinteren og lage en blanding til frokost.

C – vitamin check!

Har du prøvd deg på å dyrke ingefær hjemme? Lyst å prøve? Se Dyrkewiki, her finner du gode råd.

Sunne favoritter

Granola

Granola kan varieres ut fra hva man har i skuffen og hva man liker, men havregryn er liksom basen. I tillegg kan man bruke

Gresskarkjerner

Solsikkefrø

Sesamfrø

Kokos

Ulike nøtter

Litt honning, olje etter smak, jeg bruker gjerne kokosolje.

Jeg sprer det jeg vil ha med på et eller to stekebrett, varmer i ovnen på 140*C i ca 30 min og jeg rører litt underveis.

Når det er ferdig, sprer jeg litt ekstra flytende honning over, drysser litt kakaopulver eller kanel på hvis det passer, rosiner og tranebær og dadler er digg, og oppbevarer på norgesglass. (Jeg tilsetter rosiner ol rett før servering, for de blir gjerne litt tørre når de tas ut av plasten.) 

Granola er veldig godt som topping til yoghurt, biola, kesam og crème fraîche. Min favoritt er vaniljeyoghurt.


Knekkebrød

Hjemmelaga knekkebrød er en sprø glede!

Det du gjør er å blande

4 dl sammalt rug/grov spelt

4 lettkokte havregryn

2 dl solsikkefrø

1 dl sesamfrø

1 dl knuste linfrø

1 ts salt

7 dl vann

i en bolle, røre til en fast deig.

Legg deigen på et bakepapir, og legg et bakepapir oppå deigen, trykk deigen flat og kjevle det helt flatt som pepperkakedeig. Legg over på stekeplata og fjern det ene bakepapiret. Denne deigen blir 4 brett.

Stekes på 180*C varmluft.

2 brett stekes i 10 min, ta ut og bruk pizzarulle til å dele i passe store biter. Så setter du de inn igjen og steker ferdig.

Disse er sykt gode med ost!

Sunne favoritter
Sunne favoritter

Eggesalat

6 hardkokte egg

2 vårløk, hakket, litt gressløk hvis du vil

1 ss sylteagurk i småbiter

2 ss creme fraîche

2 ss majones

2 ts sennep

En skvis sitron

Litt salt og pepper

Blandes til en deilig smørje, lurt å blande i eggene til slutt. Supert for oss som har høner og tilgang på massevis av deilige, hjemmelagte egg..fint å ha masse alternative godbiter med egg – egg inneholde mange av de næringsstoffene vi trenger. Høner i hagen anbefales! Se blogg 5: Tuppene hos Alonso hvis du vil lære litt mer om dette.

Eggsalat er godt på brødskiva, godt til koldtbordet og økonomisk å lage selv;)


Dadelkuler

1 kopp havregryn

1/2 kopp valnøtt

12 dadler

1/2 kopp raspet gulrot

1 ts vaniljeekstrakt

1 ts kanel

1 ss lønnesirup

Blendes

Rulles i kokos

Lørdagsdigg

Evt. dadler, havregryn, peanøttsmør i blender, rulles i havregryn og havsalt..

Denne type kuler kan varieres i det vide og det brede..så lett..en slags kake som ikke må stekes, men som kan maules og nytes at once..

Appelsinmarmelade

Denne oppskriften har jeg rappa fra et av

Ernst Kirchsteigers juleprogram – dødsgod

2 appelsiner

1 grapefrukt

1 lime

En neve aprikos

Dette kokes i ca 20 minutter med 2 kanelstenger og 6 kardemommekjerner.

500 gram sukker og 1 teskje sitronsyre tilsettes og løses opp de siste 5 minuttene. Helles på rene glass, holder seg fin i kjøleskap et par uker.

 

Denne marmeladen er god på brød, kjeks, knekkebrød, gjerne på ost, til og med på brunost..

En julefavoritt her..

PS..Spesielt god på pepperkake med muggost

Sunne favoritter

Da er det bare å prøve i vei..

Hva med å lage alt en dag og be inn gode, fine folk til en hyggelig frokost, eller et kveldsmåltid?

 

 
Christine desember 23

Alonsohuset

Helgerødveien 140

Sandefjord

+4799022133/+4797544234

post@alonsohuset.no

Åpningstider

Torsdag 12-18

Søndag 12-15